Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Historiek taks op afwerkhotels


Eind 2005, in volle verkiezingsperiode, besliste het kabinet Thielemans om een taks te heffen op de 'afwerkhotels', met als doel de straatprostitutie in de Alhambrawijk te breken.

 

Gemeentewet 'taks op afwerkhotels': meer >>>

 

De afwerkhotels zijn op elk moment van de dag open. De straatprostituees die voor de hotels post vatten, en hun klanten, veroorzaken vooral 's nachts veel overlast.

 

Alles samen werden 11 etablissementen als 'afwerkhotel' geklasseerd. Die moeten per lokaal 2500 euro per jaar betalen.

 

De taks heeft als bedoeling het aantal afwerkhotels te doen verminderen. Of dit ook effectief het geval zal zijn blijft een open vraag.

 


17 december 2007:

 

Interpellatie van het comité Alhambra:

Pour le bien de vos habitants de votre commune, vous avez, il y a quelques temps, mis en place une règlementation visant à restreindre la prostitution en instaurant une taxe sur les hôtels. Beaucoup d’habitants du quartier des rues des commerçants et Van Gaver s’interrogent sur la réelle utilité de cette taxe et de son suivi administratif.

Meer >>>

 

12 november 2007:

 

Interpellatie van mevrouw M. Lemesre:

Bruxelles, une Ville Proxénète? Se demande Marion LEMESRE , Députée-Chef de Groupe MR à la Ville de Bruxelles , devant la politique du «laisser-faire» du Collège  PS/CDH qui remplit les caisses de la Ville avec sa taxe sur les hôtels de passe  mais n'enraye en rien la prostitution de rue à Bruxelles et en particulier dans le quartier Alhambra!

Meer >>>

 

28 maart 2007:

 

In La Dernière Heure zegt het kabinet Thielemans:

 

'2006 est la première année complète depuis que cete mesure est entrée en viguer', nous explique le cabinet de bourgmestre Freddy Thielemans (PS). Des déclarations sont rentrées et nos services doivent maintenant vérifier si tous les établissements se sont manifestés. Ceux qui ne l'ont pas fait sortiront du cadre légal et devront fermer;' Ces vérifications prendront des semaines, voire des mois précise-t-on.

 

Volledig artikel >>>

 

februari 2007

 

Het Comité Alhambra stuurt een aangetekende brief naar de burgemeester met volgende vragen:

 

- Hoeveel afwerkhotels hebben hun aangifte effectief ingediend?

- Hoeveel brengt de taks op?

- Hoeveel betaalt elk hotel?

- Hoeveel hotels hebben een advocaat onder de arm genomen om de taks aan te vechten?

- Wat gebeurt er met het geld (vloeit een deel terug naar de wijk om volgende initiatieven te bekostigen: mobiel politiecommissariaat, uitvoeren van mobiliteitsplan, camera's, ...)?

 

Brief aan burgemeester Thielemans: meer >>>

  

februari 2007

   

Een aantal buurtbewoners merken dat 'Studio Europe' minstens één nieuwe kamer inricht. Ook werden acht zonnepanelen geplaatst om de vele douches van warm water te voorzien (waarschijnlijk medegefinancierd door overheidssubsidies ...). Ze investeren dus flink in de uitbreiding van hun afwerkhotel ondanks de taks.

 

 

Links: acht nieuwe zonnepanelen op het dak - Rechts: werken 's avonds laat aan het inrichten van een nieuwe kamer

 

Studio Europe' werd een aantal jaar geleden gekocht door de Eurocraat Carmela Lo Guidice, en wordt opengehouden door haar partner Ali Akhun Moiz en zakenpartner Georges Tzikis.

 

Zij weigeren de taks op de afwerkhotels te betalen en hebben de Stad Brussel voor de rechtbank gedaagd. Carmela Lo Guidice wil ook het Comité Alhambra een proces aanspannen.

 

De oorspronkelijke eigenaar van 'Studio Europe', de heer Van Trappen, heeft in 1992 een bouwvergunning van de dienst Stedenbouw gekregen om de woonhuizen om te vormen tot hotel. Voordien waren er geen afwerkhotels in de Koopliedenstraat

 

2 februari 2007

 

Artikel 'Le Soir': 'Clé sous la porte aux Mésanges': meer >>>

 

8 januari 2007

 

De afwerkhotels werden geacht hun aangifte in te dienen. Volgens de berekening van het kabinet Thielemans zou de taks 140.000 euro moeten opbrengen.

 

Een jaar na het invoeren van de taks, hebben 2 hotels de deuren gesloten:

 

'Studio Rose' heeft haar deuren gesloten in de Koopliedenstraat, maar heeft een gebouw opgekocht in de Van Gaverstraat om daar opnieuw van start te gaan.

 

Een tweede etablissement is 'La Villa des Mésanges', in Laken, dus kilometers ver van de Alhambrabuurt. Dit hotel is volgens Le Soir geen afwerkhotel, en is dus slachtoffer geworden van de gemeentetaks op de afwerkhotels.

 

6-7 janauri 2007

 

Artikel 'Le Soir': 'Les hôtels de passe survivent': meer >>>